sobota 2. dubna 2011

Razítka / Stamps

Ukáži vám moji novou posedlost :-) Dala jsem se na rytí razítek! Viděla jsem to tady na blogu jedné úžasné umělkyně z Mexika a hned mne to chytlo. Za necelých 200,-Kč jsem si koupila sadu rydel na linoryt a bílé kancelářské gumy (nejlepší jsou od Koh-I-Nooru). Bohužel jsem byla omezena velikostí gumy (speciální razítkové bloky jako na blogu Geninne Zlatkis jsem u nás nesehnala. Proto se už těším do Belgie, až si je tam koupím). Ale i malá razítka jsou krásná :-)  Pak jsem objevila v Kik velké barevné gumy - ideální na rytí. Skoupila jsem je všechny, kus za 29,-Kč. A tady je mé první velké razítko:


Let me show you my new obsession :-) I make hand carved stamps! I saw it here on the blog of an wonderful artist from Mexico, and it caught me right away. For less than CZK 200,- I bought a set of linocut cutters and white erasers (the best are from Koh-I-Noor). Unfortunately I was limited by the size of the eraser (I cannot find here the special carving block Geninne Zlatkis used. Therefore I am already looking forward to Belgium, to buy it there). But even small stamps are beautiful :-) Then I discovered in one shop large colored erasers - ideal for carving. I bought all of it, piece for 29,-CZK. And here is my first big stamp:










Je to velmi relaxační a návyková činnost :-) Dokonce i můj syn Adam si už vyryl razítko. (Na fotce vidíte i linoryt - razítka vyrytá v linoleu, ale jde to hůř a netisknou tak dobře)

It´s very relaxing and addicting activity :-) Even my son Adam had carved one stamp already. (On the photo you can also see a linocut - stamps carved out from linoleum)




18 komentářů:

Amelie řekl(a)...

To je náádhera, to bych chtěla taky umět!!!

Kopretina řekl(a)...

Vypadá to moc hezky!

Anonymní řekl(a)...

Krásné, mohu vědět, kde jste koupila ty velké gumy? Psala jste o KIK, ale nikde jsem to nenašla, díky.

Rikitan řekl(a)...

Moc krásné asi jste mě nakazila a zkusím to také. :-)

Kejlovka řekl(a)...

Kejka: To je úžasné! Moc se mi to líbí, jen jsem omezena prostorem natolik, že další a další výtvarné věci už se nevejdou a času taky není tolik, kolik bych si na tvoření představovala :-( Ale to jistě řešíme všechny!

Simies řekl(a)...

Děkuji :-) Tento článek je už starý, přesto mne výroba razítek stále baví a má sbírka se utěšeně rozrůstá! Ale bohužel, velké gumy bych taky potřebovala sehnat! V Kika je měli jen jednou, všechny jsem vykoupila (měli jen asi 10 kusů) a od té doby jsem je neviděla. Je třeba prolézat papírnictví a shánět co největší gumya s rovnou plochou. Nejlepší jsou ty bílé hladké.

Štěpánka řekl(a)...

Opravdu krásné, Simono, linorit jsme dělali na ZŠ a bylo to úžasné, že jsou touto formou dělat razítka mě opravdu nenapadlo. :)
Štěpánka

Janusa řekl(a)...

To je nádhera, viděla jsem rytí u jedné kamarádky, ale toto je o třídu výše!!

AnďaH řekl(a)...

Jsou nádherná!!!

Janiina řekl(a)...

krásná práce...........

danku řekl(a)...

opravdu krásná razítka, fascinují mě ty dokonalé tvary

Mléčko řekl(a)...

To jsme dělali ve škole, ale ryli jsme to do lina, které se dává na podlahu a taky to šlo. Nevýhodou možná je to, že když zaryjete moc, projedete na druhou stranu.

Anonymní řekl(a)...

Simonko u nás v KIK ty gumy mají.kus za 25,- Kč, tak kdyby jsi potřebovala, dej vědět.Iveta

Simies řekl(a)...

Ivetko, super! V kterém městě? Budu muset oběhnout ty naše českobudějovický, třeba je zas dostali :-)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
právě jsem si začala vyrábět razítka z lina, ale nějak mi nechtějí tisknout, vyřežu je v pohodě, ale barva se mi na nich nějak špatně drž, tudíž tisk nic moc. Zkusím tedy i klasickou gumu, ale mám strach, že se bude odlupovat a nejsem si jistá, zda se na nich bude inkoust držet lépe nebo ne....
děkuji za jakoukoliv radu a máte moc hezký blog :)
Vera L.

Simies řekl(a)...

Děkuji, Vero :)
Na razítka z lina se používá speciální barva na linoryt. Já jí bohužel nemám, používám klasické razítkovací polštářky a jde to s nimi hůř :( Je potřeba barvu nanést víckrát, mírným tupáním a několikrát razítko otisknout někde mimo. Možná by pomohlo i mírné zdrsnění povrchu lina např. jemným brusným papírem.
Razítka z gumy používám už dlouho a barva na nich drží dobře, nic se neodlupuje. Jen pozor při čištění od barvy, moc nedřít o ubrousek. Přece jen je to guma, drolí se. Ale opravdu stačí jen párkrát poťupkat na ubrousku a nechat uschnout. :)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer, na velkou gumu jsem narazila v Brně v klasickém papírnictví. Byla stejně velká jako ta vaše. Jen dražší asi okolo 100,-. Byla taky od Koh-I-Nooru a na obalu měla Krtečka (barva klasická bílá). :-)

eva řekl(a)...

Ahoj, velkou gumu najdete tady: https://www.vytvarny-shop.cz/grafika/linoryt/softcut-guma-na-ryti-200-x-300-mm-7910.html